Muuton ABC

Nyt on ihan sellainen tunne, että on saanut maistaa omaa lääkettään. Pistettiin nimittäin oma koti pakettiin kymmenen asumisvuoden jälkeen ja muutettiin. A-P-U-A. Tämän myllyn läpikäyneenä en koskaan enää vähättele muuttoa.
Kiinteistönvälityksessa yksi tarjousneuvottelujen ehdoista on asunnon vapautumisaika ja olen ottanut sen tähän asti aika rennolla otteella. Siihen tyylin, että ”kyllähän yhden asunnon nyt tarvittaessa tyhjentää vaikka viikossa”. Tyhjentää kyllä mutta ei siitä selviä selväjärkisenä.
Muuttoni oli pari viikkoa sitten ja edelleen moni tavara etsii paikkaansa. Se on kuitenkin pienin ongelmista. Olin nimittäin pitkään ihan loppu koko puristuksen jälkeen. Muuton organisoinnin ja asunnon tyhjentämisen rinnalla piti tietenkin hoitaa myös työt ja perhe -ihan kuten jokaisen asiakkaani, jonka on järjestettävä kodin vaihtonsa. Kunnioitukseni kasvoi heitä jokaista kohtaan.

Kokosin tähän ihan muutaman vinkin menemättä liian syvälliseksi. Muutosta kun voi ilmeisesti tehdä ihan taidettakin mutta itse taidankin olla hieman suurempien linjojen tekijä.

a) Ota muuttofirma. Ystävät on hyvä pitää ystävinä jatkossakin.
b) Tilaa tarpeeksi muuttolaatikoita, suunnilleen yksi/m2.
c) Vietä kiva päivä kirpparilla ja myy kaikki, mikä vaan jollekin kelpaa. Laita hinnaksi vaikka 20 senttiä, kunhan sitä tavaraa ei tarvitse kantaa enää takaisin kotiin. Lahjoita loput jollekin aktiivikirpparilaiselle.
d) Huolehdi kierrätyksestä ja käytä Sortti-asemaa. Tämä vaihe olisi tietysti paras tehdä hyvissä ajoin eikä sitten, kun tärkeämpiä tavaroita pakataan muuttolaatikoihin 😉
e) Kirjoita jokaiseen laatikkoon, mitä se sisältää tai edes mihin huoneeseen se kuuluu. Jokaisen vuodevaatteet olisi hyvä merkata erikseen niin, että uudessa kodissa saa helposti kaikille pedattua ainakin sängyn valmiiksi. Muuten ei tunnu kodilta.
f) Muista tehdä sähkösopimus. Oikeasti tärkeää!
g) Ota siivooja hoitamaan vanhan asunnon loppusiivous. Mikään ei ole niin tylsää kuin mennä takaisin vanhaan kotiin, kun kaikki energia pitäisi keskittää laatikoiden purkamiseen uudessa paikassa.

Loppusiivous on muuten sellainen asia, joka herättää usein kysymyksiä. Ja kyllä, on enemmän kuin hyvien tapojen mukaista pestä vanhan asunnon jääkaappi ja pakastin, pyyhkiä kaappien hyllyt ja ovet sekä kaikki muutkin pinnat. Muuttaminen on jo valmiiksi (kuulemma) yksi elämän suurimpia kriisejä eikä kukaan halua aloittaa uutta vaihetta elämässä siivoamalla toisten sotkuja. Siksipä itsekin noudatin omia neuvojani ja otin siivoojan vanhaan osoitteeseen. Suosittelen sitä jokaiselle.

Ja nyt näin, lomaa edeltävänä iltana uudessa kodissa istuen, kylmä rosé-lasi kädessä olen tosi iloinen siitä, että minulla on selkeästi vähemmän tavaraa taakkana. Aika puhdistunut olo. Väsynyt mutta onnellinen -eikös ne niin sano?